Kalla ögon väntar på ett enda steg till (Jakob Hellman)

Det blir bildassociationsvecka! Varje dag i veckan lägger jag upp konstverk från medeltiden. Uppdraget blir att associera till bilden och posta låtar som vanligt. Associationen är fri: kan vara bildens titel, motivet,någon detalj, ett minne osv och kan kopplas till låtens titel, artistnamn, instrument, stämning eller annat.! Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Fredagens konstverk: ”Makarna Arnolfinis trolovning” av Jan van Eyck


Jakob Hellman – ”Glada dagar” (1989)

Den där mannens blick ger mig mardrömmar, och påminner inte nunan lite om Putin? Iskall, till synes utan någon empati över huvud taget. Kanske en religiös fanatiker, så uppfylld av sin egen rättrådighet att han är förmögen till ofattbara grymheter. Jag känner mig orolig för kvinnan, som slår ner sin egen blick och är på väg in i någon sorts relation med den där…

Början av Hellmans sång passar fint in på honom, tycker jag. Även om det i detta fall kanske mer handlar om andras kalla blickar på en.

”Kalla ögon väntar
på ett enda steg fel.
Kalla ögon längtar,
längtar fel.
Och jag har också svårt
att längta rätt,
snälla nå’n
vet nå’n ett enkelt sätt.
Kalla vänner vänta,
jag vill va’ med er.
Snälla vänner vänta lite
ta mej med er ner
till ett land som jag aldrig har sett”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s