Callin’ out in transit radio free europe (R.E.M.)

Den här veckan postar jag bara låtar som är från en debutsingel, debut-ep eller debutalbum. Man kan debutera flera gånger under en karriär om det är under olika alias/gruppnamn. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

R.E.M. – ”Radio Free Europe” (1983)

Det här är gruppens debusingel, som gavs ut första gången 1981 och sedan spelades in på nytt och var med på debutalbumet “Murmur” 1983.

“Radio Free Europe” finns fortfarande och är ett radionätverk som finansieras av USA. Det ursprungliga målet var att sprida väst- och särskilt USA-vänlig propaganda och information till icke-demokratiska länder. Fokuset låg från början på Östeuropa men ligger nu på Centralasien och Mellanöstern. I sången pekar det på att det är lätt att det hela blir propaganda istället för ett försök att främja demokrati.

Låten är också känd för att det är nästan omöjligt att höra vad Stipe egentligen sjunger, åtminstone på första versionen. Inte så konstigt, senare har han erkänt att han inte hade blivit klar med texten när de spelade in den första gången utan att han helt enkelt “improviserade”.

Trummisen Bill Berry har senare berättat om att detta var en väldigt viktig sång för bandet, inte minst ekonomiskt (Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011):

“This song was pivotal to the continuation of our career. Most fans may not realize that for two years before Murmur was released, we barely made financial ends meet by playing tiny clubs around the southeast. Our gasoline budget prevented us from venturing further. Put simply, our existence was impoverished. College radio and major city club scenes embraced this song and expanded our audience to the extent that we moved from small clubs to medium-sized venues and the additional revenue made it possible to logically pursue this wild musical endeavor. I dare not contemplate what our fate would have been had this song not appeared when it did.”

”Keep me out of country and the word
Deal the porch is leading us absurd
Push that, push that, push that to the hull
That this isn’t nothing at all
Straight off the boat
Where to go?
Callin’ out in transit
Callin’ out in transit
Radio Free Europe
Radio”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s