In a land where we’ll never grow old (Aretha Franklin)

Den här veckan postar jag bara låtar som är från en debutsingel, debut-ep eller debutalbum. Man kan debutera flera gånger under en karriär om det är under olika alias/gruppnamn. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Aretha Franklin – ”Never Grow Gold” (1956)

En 14-årig Aretha uppträdde med denna gospel i New Bethel Church. Den spelades in och släpptes som hennes första singel. Arethas far var predikant och var känd för sina intensiva mässor. Många kända gospelsångare gästade familjens hem, som Jackie Wilson och Sam Cooke.

Jag tror att det här är den tidiga inspelningen, men är inte helt säker. En helt makalös röst från en så ung människa i vilket fall som helst, så kommer den också från den kanske största sångerskan någonsin.

Det finns filmer på Youtube som visar hur hon får publiken i fullkomlig extas när hon sjunger denna låt.

Det är en gammal gospelsång från södern som är skriven av James Cleveland Moore redan 1914. Det kan kallas en religiös klassiker och har tolkats av många artister. Inspirationen till sången ska ha varit att Moore återvände till sin hemstad och hörde hur hans fars röst svek honom när han skulle leda sången i kyrkan. Fadern var gammal och Moore förstod att det här kanske var sista gången han hörde sin far sjunga.

“I have heard of a land on the far away strand,
’Tis a beautiful home of the soul;
Built by Jesus on high, where we never shall die,
’Tis a land where we never grow old.
Never grow old, never grow old,
In a land where we’ll never grow old;
Never grow old, never grow old,
In a land where we’ll never grow old.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s