Jag skulle ge allt jag har för att finna väger ut ur dessa sömnlösa dagar (Eldkvarn)

Den här veckan postar jag bara låtar som är från en debutsingel, debut-ep eller debutalbum. Man kan debutera flera gånger under en karriär om det är under olika alias/gruppnamn. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Eldkvarn – ”Sömnlösa dagar” (1976)

Det här är gruppens första singel under namnet Eldkvarn.

Men redan 1974 hade de gett ut albumet “Elisabeth” under namnet Piska mig hårt. Det var genom kontakt med medlemmarna i Blå Tåget som de fick chansen att spela in. Det blev ingen succe och namnet visade sig vara kommersiellt omöjligt.

Bidragande till det nya namnet var antagligen att den dåvarande bandmedlemmen Liten Falkeholm jobbade på Stockholms stadsteater och de hade en idrottsförening som hette Eldkvarns IF.

Jag är väldigt förtjust i den här första singeln och mycket finns på plats redan här. Soundet är “proggigare” än senare med referenser till sådana som Velvet Underground och Bob Dylan. Särskilt den senare har sedan fortsatt vara en självklar referens under hela bandets karriär, särskilt för sångaren och den huvudsakliga låtskrivaren Plura.

“Jag skulle ge allt jag har
för att finna vägen ut
ur dessa sömnlösa dagar, och att de nå’n gång ska ta slut.
dessa sömnlösa dagar nå’n gång ska ta slut.
Ska ta slut, ska ta slut..”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s