Diamonds on the soles of her shoes (Paul Simon, Ladysmith Black Mambazo)

Den här veckan kommer jag att vända blicken mot Afrika och koncentrera mig på samarbeten mellan etablerade västerländska artister och afrikanska artister. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Paul Simon, Ladysmith Black Mambazo – ”Diamonds At The Soles Of Her Shoes (1986)

Den här veckan kommer jag vända blicken mot Afrika och koncentrera mig på samarbeten mellan etablerade västerländska artister och afrikanska artister.

Det här är den fjärde singeln från albumet “Graceland”. När Simon skulle slutföra arbetet med albumet i New York så tog han dit afrikanska musiker som han mött under sin resa i Sydafrika 1985. Det gällde inte minst för gruppen Ladysmith Black Mambazo som sjunger på Zulu i studioversionen av låten och som också medverkar (och tar ännu större plats) på låten “Homeless”

Det de sjunger i denna låt kan ungefär översättas till: ”It’s not usual but in our days we see those things happen. They are women, they can take care of themselves.”
Youssou N’dour (från Senegal) medverkar också.

Om man letar efter politik i får man leta förgäves. Simon bestämde sig snabbt för att han ville försöka få ut “the sound of South Africa” till världen och ansåg sig själv vara dålig på att skriva politiska låtar.

Texten handlar om ett möte mellan en rik kvinna och en fattig man, som mot alla odds hittar varandra och får ihop det. Det finns mycket symbolik.

”o kodwa you zo-nge li-sa namhlange
(A-wa a-wa) si-bona kwenze ka kanjani
(A-wa a-wa) amanto mbazane ayeza
She’s a rich girl
She don’t try to hide it
Diamonds on the soles of her shoes”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s