I come from nice up Jamaica, som bam bam, what a bam bam (Sister Nancy)

Veckans tema är låtar som gör mig glad när jag hör dem i en bar, låtar som jag dansar till hemma i strumplästen, låtar som gör att jag höjer volymen på radion eller låtar som får mig att spela luftgitarr fast jag vet att jag ser ut som en idiot. Om du har egna låtar på temat (vilket du säkert har), skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Sister Nancy – ”Bam Bam” (1982)

Den här får igång mig!

En låt av den jamaicanska artisten Sister Nancy, som brukar betraktas som den första kvinnliga DJ:n inom dancehall. Refrängen var inspirerad av en sång från 1966 av Toots and the Maytals.

Hennes låt har samplats oändliga gånger och använts i reklam och film. Men det var inte förrän artisten flyttade till USA 1996 som hon förstod hur populär den hade blivit.
Hon har själv berättat i Kulturnyheterna på SVT:

– Två år efter att jag flyttat dit såg jag Bam bam i filmen Belly på tv. Innan dess hade jag inte hört den någonstans och jag tänkte: ”Vad är det här?” Ingen sa till mig den skulle vara med i en film och jag fick inte betalt. På alla år har jag inte fått ett öre för det jobb jag lagt ner.

Först efter en juridisk kamp har hon nu börjat få betalt.

”This woman never troubled no one
I’m a lady, I’m not a man
MC is my ambition
I come from nice up Jamaica
So bam bam, what a bam bam
Bam bam dilla, bam bam
Bam bam dilla, bam bam
‘Ey a mi seh what a bam bam,
Tell ‘em said what a bam bam
Tell ‘em, tell ‘em”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s