Wanna grow up to be a debaser (Pixies)

Veckans tema är låtar som gör mig glad när jag hör dem i en bar, låtar som jag dansar till hemma i strumplästen, låtar som gör att jag höjer volymen på radion eller låtar som får mig att spela luftgitarr fast jag vet att jag ser ut som en idiot. Om du har egna låtar på temat (vilket du säkert har), skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Pixies – ”Debaser” (1989)

Den här låten kan skaka liv i vem och vad som helst.

Något jag uppskattar med Pixies är tematiken i deras sånger. Inspirationen kan komma från allt från bibliska berättelser till UFO:n.

Här är det den surrealistiska filmen Un Chien Andalou (An Andalusian Dog) av Luis Bunuel och Salvador Dalí som har inspirerat. Textraden ”Slicing up eyeballs” refererar till exempel till en extra finkänslig scen i filmen.

Men texten är lite svårt att få ihop och det är inte konstigt. Frank Black har berättat att han i denna sång var mer fokuserad på ordens ljud än deras mening:

”It has more to do with rhyming words and getting things to mathematically fit in a nice way in my songs. I don’t think about the words too much, I just come up with them, things that just pop into my head.” (Songfacts)

Aldrig har Pixies faderskap till Nirvana varit tydligare än i denna låt.

“Wanna grow up to be
Be a debaser
Debaser
Debaser
Debaser
Debaser
Debaser
Got me a movie
Ha ha ha ho
Slicing up eyeballs
Ha ha ha ho”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s