Bigmouth strikes again (The Smiths)


Ett litet tema om fadäser, klantigheter, göra bort sig. Helt enkelt FUCKA UPP! Berätta om en artist, producent eller annan musikprofil som gjort/sagt/ställt till med något riktigt dumt. T ex ramlat av scenen, nobbat skivkontrakt för självaste Jesus eller slängt ut sig själv från hotellrummet istället för TV:n och posta en relaterad låt. Lägg gärna till dina egna bidrag på temat på den gemensamma spellistan här

The Smiths – ”Bigmouth Strikes Again (1986)

I retrospektiv kan man säga att Morrissey sjunger om sig själv här. Även om han förstås aldrig skulle erkänna det själv. Han skulle nog säga att den handlar om musikindustrin och korkade musikjournalister.
Han har varit ute på hal is förut men på senare år har han liksom ramlat ner i en vak. Och det mörka, kalla, vattnet stinker högerpopulism och rasism.

Om han bara hade vett att hålla sin politiska åskådning för sig själv. Men nej då. Han bär pins med partiet “For Britain” i TV och på konserter. Ett parti som till och med en extrem politiker som Nigel Farage beskriver som “Nazis and racists”. Sedan sprider han förstås också dumma uttalanden omkring sig som små spyor och lägger ut suspekta saker på sin officiella hemsida.

Jag skulle bara vilja strunta i honom, som ännu ett hopplöst fall av fördummad gubbe.

Men så har vi ju musiken där. Särskilt The Smiths men även en rad guldkorn från solokarriären. Ingen musik har berört mig mer och jag tvivlar på att någon musik någonsin kommer att göra det. Någonstans där finns nog också den andre Morrissey. Den sårbare artisten, ordkonstnären, vägvisaren genom ensamhet och mörker. Hans musik är så mycket större än honom själv att det blir löjligt.

Så nästa gång storkäften slår till så kommer jag slå dövörat till och sätta på en Smithslåt istället.

Läs gärna denna artikel i The Guardian för bakgrundsstoff:

https://www.theguardian.com/…/bigmouth-strikes-again…

“And now I know how Joan of Arc felt
Now I know how Joan of Arc felt
As the flames rose to her Roman nose
And her walkman started to melt
Bigmouth
Bigmouth
Bigmouth strikes again
And I’ve got no right to take my place
To the Human race”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s