Jag vet inte vem som orkar lyssna på trasiga toner (Franska Trion)

Den här veckan postar vi låtar som i artist, låttitel, albumtitel eller låttext nämner ett land. MEN, du måste välja ett nytt land varje dag. Du får alltså inte posta låtar med samma land två gånger. Lägg gärna till dina egna låtar på temat här

Franska Trion – ”Fallna änglarna kör” (2019)

Eftersom det uppenbarligen finns starka känslor (åt båda håll) för denna grupp här så kommer jag försöka posta de så ofta som möjligt. Dessutom passar deras musik bra för mina jazz-söndagar, eftersom det finns tydliga sådana element.

Kopplingen till temat är förstås bandnamnet och Frankrike.

Jag var nyfiken på varför de tog just det namnet. Och ibland är svaret bara en googling bort. Så här säger Matti i en intervju i Hymn (2020):

”Vi skulle göra vårt första gig 2002 då vi fick frågan att spela på en avantgarde-klubb som i Göteborg som hette Brötz. Vi hade inget namn så vi sa till arrangören att sätta vilket namn han ville på oss. Då skrev han Franska Trion för han kände till att vår dåvarande basist Viktor Furbacken var uppvuxen i Frankrike. Så vi blev döpta helt enkelt!”

Den här låten är vacker och trasig på samma gång, som det brukar bli med Matti. Det delikata instrumentella och juliga introt, med något som låter som klockspel lämnar plats för Matti och en sorts programförklaring för sina texter och Franska Trions musik.

“Jag vet inte vem
som orkar lyssna
på trasiga toner,
Det måste vara någon som är trasig själv
En uppspikad blodig och älskande vän
Ett helt vanligt fyllo från rännstenen
En hora eller en bankdirektör
Vi som hamnat utanför
Ni som mina sånger rör
Vi de fallna änglarnas kör”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s