Inglan’ is a bitch, dere’s no runnin’ whey from it (Linton Kwesi Johnson)

Den här veckan postar vi låtar som i artist, låttitel, albumtitel eller låttext nämner ett land. MEN, du måste välja ett nytt land varje dag. Du får alltså inte posta låtar med samma land två gånger. Lägg gärna till dina egna låtar på temat här

Linton Kwesi Johnson – ”Inglan’ Is A Bitch” (1980)

Linton Kwesi Johnson är född på Jamaica men kom till England redan som elvaåring. Hans poesi är skriven på jamaicansk patois, och vid uppläsningar är den ofta ackompanjerad av dubmusik.

Läser på Wikipedia att den reggae-genre som Linton Kwesi Johnson kanske är den främste representanten för är mikrofonpoesi. I motsats till toast-reggaen tillkommer poesin (texten) först och musiken senare, sedan poeten läst upp den ofta rytmiska poesin för musikproducenten och musikerna.
Hans texter är mycket politiska och behandlar ämnen som polisbrutalitet, rasism och livet som afro-karibisk invandrare i Thatchers Storbritannien.

Den här låten är en av hans mest kända. Den beskriver en svart man i London, som kom till landet när det skrek efter arbetskraft. Dåligt betald och illa ansedd kämpar han och många andra i hans sits på, tills ekonomin störtdyker i slutet av 70-talet och han blir den första att förlora jobbet.

Trots det mörka ämnet är musiken på något sätt ljus och medryckande.

“w’en mi jus’ come to Landan toun
mi use to work pan di andahgroun
but workin’ pan di andahgroun
y’u don’t get fi know your way aroun’
Inglan is a bitch
dere’s no escapin it
Inglan is a bitch
dere’s no runnin’ whey fram it”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s