Mother, I can feel the soil falling over my head (The Smiths)Denna vecka delar vi låtar som handlar om föräldrar, eller om att vara förälder. Antingen passar låten in på temat, mendet är också godkänt med låtar som helt enkelt nämner mamma, pappa, son, dotter eller synonymer till dessa. Kopplingen kan finnas i artist, låttitel, text eller albumtitel. Skriv gärna en förklaring om kopplingen inte är uppenbar. Lägg gärna till dina egna låtar på den gemensamma spellistan här

The Smiths – ”I Know It’s Over” (1986)

Enligt Songfacts kom många av The Smiths sånger till när Marr och Morrissey satt nära varandra, ansikte mot ansikte, sent in på nätterna och improviserade. Marr spelade upp ett spår på sin akustiska gitarr och Morrissey försökte hitta ord till melodin. Den här sången ska ha kommit till en sådan natt sommaren 1985 i Bowdon.

Marr har berättat för Record Collector (1992) att det var ren magi, särskilt Morrisseys röst:
”Morrissey’s vocal on ‘I Know It’s Over’ – I’ll never forget when he did that. It’s one of the highlights of my life. It was that good, that strong. Every line he was hinting at where he was going to go. I was thinking, ‘Is he going to go there? Yes, he is!’ It was just brilliant.”

Den här sången har kallats ett av bandets dystraste, vilket inte vill säga lite. En döende (bokstavligt eller känslomässigt) mans klagosång över ett bortkastat och ensamt liv. Och den han vänder sig till är sin mamma.

“Oh Mother, I can feel the soil falling over my head
And as I climb into an empty bed
Oh well. Enough said.
I know it’s over – still I cling
I don’t know where else I can go
Oh…
Oh Mother, I can feel the soil falling over my head
See, the sea wants to take me
The knife wants to slit me
Do you think you can help me?”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s