Are you washed in the blood of the lamb? (Billy Bragg, Wilco)

Det lackar mot Jul. Det har kommit att bli en helg som präglas av kommers och stress, men som vi alla vet har den sitt ursprung i ett föreställningen att det föddes en speciell liten pojke i ett stall i Betlehem för mer än 2000 år sen. Veckans tema är ”Julkrubban”. Det handlar om låtar eller artister som kan kopplas till någon av de som anses ha varit på plats under eller strax efter Jesu födelse i det där stallet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Billy Bragg, Wilco – ”The Blood of the Lamb” (2000)

Det är väl ett bevis på hur cynisk man blivit med åren. Det jag tror allra mest på i evangelierna är korsfästelsen. Inte några mirakel, ingen återuppståndelse. Att för ett ringa brott slå spikar i en levande hand så att blodet sprutar. Att stå och se på när en människa som predikat kärlek och medkänsla lider och dör. Fy fan, sånt vill vi inte ha. Vi låter honom förblöda och går vidare mot nya äventyr, som att förstöra hela vår planet och allt liv här…

Texten är av Woody Guthrie och det här är det andra albumet där Wilco och Billy Bragg tolkar Guthries texter.

Det är inte långsökt att koppla ihop lammet med korsfästelsen. Jesus Krister benämns ”Guds lamm” i Nya testamentet och i Petrusbrevet står att människorna blivit ”lösköpta med Kristi dyra blod, såsom med blodet av ett felfritt lamm utan fläck”.

Men ni som bara vill ha lite mysigt kan ju tänka på de gulliga små lammen från julkrubban.

”Are your garments all spotless?
Are they white as the snow?
Are you washed in the blood of the lamb?
Is your soul all spotless?
Is it clean as the snow?
Are you washed in the blood of the lamb?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s