No job to be found in this country (The Specials)

Den här veckan utgår vi från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Kort sagt: alla människors lika värde. Artiklarna är 30 och veckans tema är att plocka låtar som har med någon av artiklarna att göra. Inlägget ska alltså berätta vilken artikel, ett utdrag ur artikeln och länk till låt. Lägg gärna till egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

The Specials – ”Ghost Town” (1981)

Artikel 23: ”Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet.”

Låten kan sägas beskriva två olika sorts undergångsstämningar.

De sista åren av 70-talet och de första åren av 80-talet var en politiskt orolig tid i Storbritannien med våld, massarbetslöshet och rasism. Upplopp blossade upp på olika håll i landet. Tidigare blomstrande industristäder blev till spökstäder utan framtid för de unga, som bandmedlemmarnas hemstad Coventry. Den här låten blev ett sorts soundtrack till den utvecklingen.

Men senare har keyboardisten (och låtskrivaren) Jerry Dammers berättar att den lika mycket handlar om gruppen The Specials undergång. Det var svåra spänningar inom bandet och detta blev deras sista singel.
Slutligen är den musikaliskt briljant. Jag tycker att det beskrivs fint på svenska Wikipedia:

”Musikaliskt är låten uppbyggd av en reggae-rytm med jazz-ackord och ett blåsarrangemang influerat av filmmusikkompositören John Barry. I stället för refräng har låten ett kusligt wailande, som enligt Dammers ‘var avsedd att låta lite mellanösterländskt, som en undergångsprofetia’ ”.

”This town (town) is coming like a ghost town
Why must the youth fight against themselves?
Government leaving the youth on the shelf
This place (town) is coming like a ghost town
No job to be found in this country
Can’t go on no more
The people getting angry”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s