Mr Backlash, I’m gonna leave you with the backlash blues (Nina Simone)

Den här veckan utgår vi från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Kort sagt: alla människors lika värde. Artiklarna är 30 och veckans tema är att plocka låtar som har med någon av artiklarna att göra. Inlägget ska alltså berätta vilken artikel, ett utdrag ur artikeln och länk till låt. Lägg gärna till egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Nina Simone – ”Backlash Blues” (1967)

Artikel 2: ”Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.”

Den svarta befolkningen i USA har ju verkligen fått erfara hur deras rättigheter INTE uppfyllts. Ännu mer på den tiden när Nina Simone spelade in den här låten men det ser fortfarande inte bra ut. Så finns det en historia från helvetet att försöka smälta också, både för förövare och offer.

”Backlash Blues” är en av Simones medborgarrättssånger. Texten är skriven av hennes vän, poeten Langston Hughes. Hughes ord och Simones kanaliserade ilska måste ha känts som en käftsmäll när den kom, särskilt för de som kände igen sig i Mr Backlash. Hoppas den kändes.

”Mr. Backlash, Mr. Backlash
Just who do think I am
You raise my taxes, freeze my wages
And send my son to vietnam
You give me second class houses
And second class schools
Do you think that all the colored folks
Are just second class fools
Mr. Backlash, I’m gonna leave you
With the backlash blues”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s