That’s great, it starts with a earthquake (R.E.M.)

Den här veckan ska vi posta låtar som börjar bra, och då tänker jag i första hand på texten. Det kan till exempel vara en spännande historia, ett starkt statement eller någon ordvits, men det kan också vara något helt annat. Lägg gärna till egna låtar på temat i den gemensamma spellistan här

R.E.M – ”It’s the End of the World as We Know It (and I Feel Fine) (1987)

Den här började plötsligt klättra på listorna igen, över 30 år senare.

Anledningen var förstås Coronaviruset och den undergångsstämning det förde med sig. Men kanske också för att den stora majoriteten människor faktiskt mår bra fortfarande. Hur hemskt själva viruset än är så hoppas jag att detta förebådar slutet på en livsstil och början på en ny. Utan flyg, utan olja, utan varor som fraktas över hela jordklotet. Kanske en ny verklighet där vi prioriterar om, människor och miljö framför pengar och egoism. Men det ser ju inte särskilt ljust ut just nu.

I vilket fall är det en fantastisk låt och öppningsraderna är riktiga ”killers”. Stipe skrev låten som ”a stream of consciousness” och den är bland annat inspirerad av en nattlig dröm. Spretig, svårtolkad och kanske just därför tidlös.

Fin video också, se nedan!

”That’s great, it starts with an earthquake
Birds and snakes, and aeroplanes
And Lenny Bruce is not afraid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s