Och omkring står den härliga skogen grön (Mando Diao)

Minst 97 procent av forskarna är eniga om att en klimatkris är under uppsegling och att den beror på människan. Dessutom är vi i början av en sjätte massutrotning av arter. Egentligen borde varannan låt handla om klimatet numera. Så är det förstås inte men det finns en hel del, särskilt om man breddar temat. Den här veckan koncentrerar vi oss på låtar som handlar om klimathotet i vår tid, människans förhållande till naturen genom historien, positiva naturupplevelser och naturkatastrofer. Lägg gärna till egna låtar i den gemensamma spellistan här

Mando Diao – ”Strövtåg i hembygden” (2012)

Strövtåg i hembygden är en diktcykel i fyra delar av Gustaf Fröding. Den utgavs 1896. Dikten skildrar hur en son återvänder till sitt barndomshem, som nu är ödelagt. Innan sonen kommer fram går han genom vacker natur, som både tröstar honom och förstärker tomheten.

Det är något med Sverige och naturromantik, där poesi och musik smälter samman. Det går en tydlig linje från poeter som Fröding och Dan Andersson (och långt innan dem) till Taube till Cornelis till Lundell till Mando Diao.

”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,
Det är ljus över stränder och näs
Och omkring står den härliga skogen grön
Bakom ängarnas gungande gräs.
Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord
Står min hembygd och hälsar mig glad,
Var mig hälsad! – Men var är min faders gård,
Det är tomt bakom lönnarnas rad.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s