Vind, vatten och sol smekte vår stad i min dröm (Stefan Sundström)

Minst 97 procent av forskarna är eniga om att en klimatkris är under uppsegling och att den beror på människan. Dessutom är vi i början av en sjätte massutrotning av arter. Egentligen borde varannan låt handla om klimatet numera. Så är det förstås inte men det finns en hel del, särskilt om man breddar temat. Den här veckan koncentrerar vi oss på låtar som handlar om klimathotet i vår tid, människans förhållande till naturen genom historien, positiva naturupplevelser och naturkatastrofer. Lägg gärna till egna låtar i den gemensamma spellistan här

Stefan Sundström – ”Grön grön grön” (2014)

Jag hörde Stefan Sundström framföra denna med sin fru Karin Renberg på Johan Ehrenbergs solcellspark i Katrineholm för ett par år sedan. Helt rätt plats för drömmar om ren energi och en hållbar framtid. Tidigare under dagen hade jag mött honom på grusvägen och sagt att han måste spela denna. Han såg, som vanligt, lite småförvirrad ut men visst, han skulle tänka på saken. Så när han och Karin öppnade med ”Grön grön grön” tog jag åt mig lite av äran. Men det kanske inte hade något alls med mig att göra, hade varit konstigt att inte köra den.

Den är väldigt fin så här också, med Franska Trion som backar upp.

Och det är ju mer än bara drömmar. Lösningarna finns där och skulle redan ha brutit igenom vallen på allvar om det inte vore för de starka ekonomiska intressena i fossila bränslen och kärnkraft. Sedan handlar låten lika mycket om en framtid där vi människor är vänliga mot varandra. Sorgligt nog är det den delen som känns mest utopisk just nu…

”Vind, vatten och sol
smekte vår stad i min dröm
Vind, vatten och sol
försörjde vår stad med värme och ström
Och tricken var gratis och alla
som ville de fick följa med
Andra de cykla och knalla
men inte en bil fanns att se”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s