We can turn the world around, we can turn the earth’ s revolution (Patti Smith)

Minst 97 procent av forskarna är eniga om att en klimatkris är under uppsegling och att den beror på människan. Dessutom är vi i början av en sjätte massutrotning av arter. Egentligen borde varannan låt handla om klimatet numera. Så är det förstås inte men det finns en hel del, särskilt om man breddar temat. Den här veckan koncentrerar vi oss på låtar som handlar om klimathotet i vår tid, människans förhållande till naturen genom historien, positiva naturupplevelser och naturkatastrofer. Lägg gärna till egna låtar i den gemensamma spellistan här

Patti Smith – ”People have the power” (1988)

Patti skrev sången ihop med sin man Fred, som gick bort 1994.

”Fred wanted it to be sung by people all over the world. He didn’t live to see it performed live. But I’ve been on marches where people who didn’t know me sang it with banners held high. I’ve seen it in the Greek elections. I’ve seen Palestinians with signs that said ‘people have the power.’ It’s beautiful because it’s exactly what he wanted.” (Songfacts)

Det är viktigt att komma ihåg när världen kryllar av idiotiska ledare. Att det ändå är folket som har makten. Och någon gång, jag hoppas innerligen att det blir snart, kommer förnuftet och hjärtat vinna över rädslan och hatet. Trump har redan fallit. Snart faller de andra som käglor; sådana som Putin, Bolsonaro, Åkesson, Johnson (som i och för sig verkar fått ögonen något för klimathotet).

Först då kan vi på allvar påbörja den oundvikliga omställningen till en hållbar värld.

”The power to dream to rule
To wrestle the world from fools
It’ s decreed the people rule
It’ s decreed the people rule
I believe everything we dream
Can come to pass through our union
We can turn the world around
We can turn the earth’ s revolution
We have the power
People have the power”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s