Saknar dig, kom hem – Jag väntar nerför floden – Höstbron (Kajsa Grytt)

Den här veckan sätter jag ihop en dikt av titlarna på de låtar jag väljer. Närmare bestämt en haiku (en sorts japansk kortdikt) som när man översätter det till svenska språkregler, ska bestå av tre rader med fem, sju och fem stavelser. Egentligen ska den också innehålla någon slags årstidsangivelse och gärna ha någon knorr på slutet. Jag tänker göra det ännu svårare för mig och samtidigt skriva ihop en liten kortnovell. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

SAKNAR DIG, KOM HEM
JAG VÄNTAR NERFÖR FLODEN
HÖSTBRON,

Kajsa Grytt ”Bron” (2018)

Jag har återvänt. Till staden och floden. Står på bron och följer med blicken hur det strömmande vattnet försvinner i skogen långt där borta. Där du och jag brukade hänga och mötas i våra rus.

Jag har inte berättat för någon att jag ska hit. Känner inte längre någon i den här staden. Den är ännu mer avfolkad och meningslös nu. Men jag är inte här för stadens skull.

Det är som en röst har kallat mig hit. I drömmarna, ibland om dagen och ibland om natten. Kanske är det din röst. Och när jag står här och ser ner i vattnet är det som jag hör den alldeles tydligt. Din röst, tillsammans med många andras. Kom hit, kom till oss. Vi är alla på floden. Kom hem.

Det finns ingen återvändo längre. Jag förstår att det redan är bestämt. Det var precis en sådan här sen höstkväll för tjugo år sen som de drog upp mig. Det borde de inte ha gjort. Det var för sent. Jag var redan på väg nerför floden med er. Tiden är ingenting. För er är tjugo år en blinkning.

Jag häver mig över räcket och faller mot vattnet. Innan jag hinner tänka efter och ångra mig.

”När du somnat sårad
Och båda förlorat
Gick jag ut från det svarta
Och jag blåste hit
Jag har längtat dit
Där det inte finns nån smärta

Allting glittrar här från bron
Både vatten och neon
Ta mig härifrån”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s