And hair of blonde, strawberry blonde (Ron Sexsmith)

Den här veckan lägger jag ut låtar som jag har en personlig koppling till och som kan kopplas till specifika minnen. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här!

Ron Sexsmith – ”Strawberry Blonde” (1997)

1999. Jag bor i Malmö och läser en utbildning på en folkhögskola. Min kurskamrat Magnus har gjort ett blandband med singer/songwriters, företrädesvis från 70-talet. Den här låten är med.

Jag sitter vid fönstret i min lägenhet på tionde våningen (vid Gustaf Adolfs torg) och lyssnar med tårar i ögonen.

Varför?

Jag är olyckligt kär förstås och den här sången påminner mig om henne. Egentligen är det enda som verkligen pekar mot henne i låten själva hårfärgen. Det betyder väl egentligen ”rödlätt”, men för mig är det ”jordgubbsblond” . Precis så oemotståndlig är hon för mig. Jag minns starkt den där underbara och fruktansvärda bubblan av sexuell frustration, madonnadyrkan och självömkan. Patetiskt, men nu i efterhand också ganska vackert.

Det här var i alla fall början på en (som jag tror och hoppas) livslång vänskap med Ron sexsmith!

”She was not the girl next door
But the girl from ‘round the corner
It was at the tail end of grade four
When she came to school one morning
And all eyes were upon her as she took her seat
Her name was Amanda with pretty eyes of green
And hair of blonde, strawberry blonde
Springtime and dandelions”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s