The last night on Maudlin Street (Morrissey)


Denna vecka ska jag posta låtar som i titel, låttext eller bandnamn nämner en plats. Inga större områden såsom länder, stater, städer eller likande utan en plats så som en gata, torg, bro, park, byggnad eller stadsdel osv. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Morrissey – “Late Night, Maudlin Street” (1988)

Vi befinner oss på Maudlin Street. Det kan referera till en gata i Bristol, artisten besökte visst ofta den staden under inspelningen av Viva Hate. Men han växte själv inte upp på Maudlin Street, som berättaren i sången.

Många har ändå velat läsa in självbiografiska nycklar i sången, särskilt som årtalet 1972 nämns, vilket pekar mot en tid då Morrissey själv var tonåring.

Den här låten handlar mycket om att just växa upp och lämna sitt barndomshem bakom sig. Men det är inget lyckligt hem som berättaren lämnar. Tvärtom verkar det genomsyrat av dåliga minnen och kröningen på det hela verkar vara en olycklig förälskelse, på håll.

En av Morrisseys allra bästa solobedrifter, i mina ögon. Om vilket helvete tonårstiden kan vara. Den känns naken och självutlämnande, samtidigt finns det en tydlig story där med många trådar att nysta i om man så vill.

”The last night on Maudlin Street
Goodbye house, goodbye stairs
I was born here
And I was raised here
And I took some stick here
Love at first sight
May sound trite
But it’s true, you know
I could list the details
Of everything you ever wore
Or said, or how you stood that day”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s