He’s a runner and he’ll run away (Laura Nyro)

Nu är julens frosseri över, hoppas jag. Vågen jämrar sig och kläderna stramar. Då är det dags att ta upp träningen! Den här veckan satsar jag för andra gången på låtar som har en anknytning till löpning, en träningsform som ligger mig varmt om hjärtat. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Laura Nyro – ”He’s A Runner (1967)

Från Nyros debutalbum som kom 1967. Laura fick aldrig en riktigt stor hit under sin karriär men har starkt influerat artister som Joni Mitchell och Rickie Lee Jones. Hon dog alldeles för tidigt 1997.

Jag hittade det här TV-framträdandet från januari 1969 på Youtube. Själva sången är live men musiken är “back track”. Det ska vara det enda liveframträdandet hon gjorde i TV under hela sin karriär. Hon introduceras av en annan legend som dog ung, nämligen Bobby Darin.

https://www.youtube.com/watch?v=aAiNulQnNEw

Låten är lite mystisk och jag hittar inget om bakgrunden. Själva texten är väl inte så komplicerad men den öppnar upp för många symboliska betydelser. “The Runner” är i alla fall en man som ingen kvinna kan hålla kvar. Det kan vara lite åt samma håll som Supremes-låten som jag postade igår, en varning för att inte involvera sig med en sådan typ av rastlös man som ändå snart kommer att springa iväg mot nya äventyr. Samtidigt anar jag en djupare mening i texten.

“He’s a runner
and he’ll run away
soon there’ll be no man
woman ain’t be born
who can make him stay
woman get away while you can
He’s a runner
and he’ll run away
with the midnight train
woman ain’t been born who
can make him stay
come the judgment day
come the rain
he’s a runner”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s