Climb aboard, little wog, sail away with me (Randy Newman)

Den här veckan riktar jag in mig på musik som jag upptäckt på senare tid, under de två senaste åren. Annars snöar jag ju lätt in på mina gamla favoriter så det är en ”kick” när jag hittar något nytt som jag verkligen gillar. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Randy Newman – ”Sail Away” (1972)

Newman var inte okänd för mig tidigare men jag hade inte lyssnat på honom särskilt ingående. Jag associerade honom mycket med hans senare Disney-låtar som “You’ve got a friend in me”.

Men den senaste tiden har jag dykt djupare ner i hans äldre material. Och jävlar vilka låtar! Han väjer inte för de riktigt kontroversiella ämnena, men han tar sig ofta an dem med en ironisk twist. Han är både rolig och elak mitt i det hemska, samtidigt som själva musiken är medryckande.

Här är en låt som vid en snabb lyssning kan tyckas handla om att emigrera till Amerika. En sorts hyllning till landet av möjligheter. Ganska många har missförstått den så också.

Vad den verkligen handlar om är slaveri. Texten är ur en slavhandlares perspektiv, han försöker övertyga “vildarna” i Afrika om hur bra de kommer att få det i det nya landet. Men om man känner sin historia så vet man ju vad de egentligen kommer att få – hårt arbete, rasism och död.

“In America you get food to eat
Won’t have to run through the jungle
And scuff up your feet
You just sing about Jesus and drink wine all day
It’s great to be an American
Ain’t no lion or tiger, ain’t no mamba snake
Just the sweet watermelon and the buckwheat cake
Ev’rybody is as happy as a man can be
Climb aboard, little wog, sail away with me
Sail away, sail away
We will cross the mighty ocean into Charleston Bay
Sail away, sail away
We will cross the mighty ocean into Charleston Bay”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s