Nånting måste gå sönder, nånting inom gå isär (Eldkvarn)

Den här veckan så koncentrerar jag mig på låtar som har spelats in live. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Eldkvarn – ”Nånting måste gå sönder (live)” (2000)

Eldkvarn har jag sett ganska många gånger live. Men bara på deras äldre dagar. Minns en blytung och bländande konsert på KB i Malmö i samband med Limbo-plattan (som kom 1999). Det var nog då jag blev fast på allvar och började gå tillbaka.

De spelade en hel del i kyrkor i början av 2000-talet och det passade gruppen alldeles utmärkt. Plura har alltid haft en andlig dimension i sitt textskrivande och det kom fram ännu mer i denna miljö. Jag kan till och med svälja att folk går fram och tar nattvarden i slutet av denna låt som är inspelad i Annedalskyrkan i Göteborg.

Oavsett det religiösa, det går liksom ihop.

Det här är i mitt tycke en av de starkaste texter som Plura har skrivit. Den säger väldigt mycket om hur det är att vara människa. Vackert och ohyggligt på en och samma gång. Och på samma sätt som Cohen sjunger att det är “a crack in everything, that’s how the lights gets in” så är det kanske först när något går sönder inom oss människor som vi verkligen kan öppna upp och himlen kan bli blå.

Från underskattade albumet “Lyckliga tider” som förebådade briljanta “Limbo”.

”Nånting måste gå sönder
Nånting inom mig gå isär
Det finns inga under
Ingen går hel ur det här
Det är som en god bok, älskling
Som du och jag
Efter sista kapitlet
Vill man ha ännu en rad
Vi är äldre nu
Och närmare himlens nav
Varför är det enda man minns
Det som aldrig blev av”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s