I hurt myself today to see if I still feel (Johnny Cash)

Vi tar en till vecka med covers, alltså låtar som framförs av artister som inte framförde låten i fråga i original. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Johnny Cash – ”Hurt” (2002)

Sången är ursprungligen skriven och framförd av Nine Inch Nails redan 1995. Handlar den om att skada sig själv eller om drogmissbruk eller båda? Det vet man inte riktigt.

Trent Reznor har berättat om när han först såg videon och hörde versionen av Cash:

”Wow. Tears welling, silence, goose-bumps… Wow. [I felt like] I just lost my girlfriend, because that song isn’t mine anymore… It really made me think about how powerful music is as a medium and art form. I wrote some words and music in my bedroom as a way of staying sane, about a bleak and desperate place I was in, totally isolated and alone. [Somehow] that winds up reinterpreted by a music legend from a radically different era/genre and still retains sincerity and meaning — different, but every bit as pure.” (Alternative Press, September 2004)

Musikvideon är makalös. Här sitter en åldrad och hårt sliten Cash och sjunger i sitt hus, medan flashbacks av hans karriär glimtar förbi. June Carter Cash, som skulle avlida bara tre månader senare, finns också med.

Men det är en oresonlig sång, den är riktigt riktigt svart. Och i det ljuset blir den ensamma gamla mannen bakom pianot än mer drabbande. Inte heller Johnny hade långt kvar. Det här blev hans sista singel, utgiven i mars 2003, och ett halvår senare var också han borta.

Johnny ändrade bara ett ord i sången; ”I wear this crown of shit” till ”I wear this crown of thorns.”. Antagligen med anledning av sin religiösa övertygelse.

“I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real
The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s