That’s me in the corner, that’s me in the spotlight (R.E.M.)

Singlar är väl nästan det bästa skivformaten. Den veckan postar jag några av mina favoritsinglar. Om du har egna låtar på temat (vilket du säkert har), skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

R.E.M. – “Losing My Religion” (1991)

Jag önskar ibland att jag hade upptäckt gruppen tidigare. Att jag varit med redan de där åren när de var mer av ett kultband. Men det var med denna singel jag blev fast. Tycker dock fortfarande att den är fantastisk!

Det var den första singeln från albumet ”Out of Time” som släpptes samma år. Skivbolaget Warner Bros trodde inte på denna låt som första singel, den var hopplöst okommersiell. Men till de flestas förvåning blev låten jättehiten som öppnade världen för R.E.M.

Egentligen har låten sitt upphov i Peter Bucks försök att lära sig spela mandolin. Michael Stipe skrev texten, som inte handlar om religion. ”Losing my religion” är ett gammalt uttryck i amerikanska södern om att förlora tron på något (mer i allmänhet). Låten handlar om obesvarad kärlek och besatthet.

Stipe har berättat (Songfacts):

”I love the idea of writing a song about unrequited love. About holding back, reaching forward, and then pulling back again. The thing for me that is most thrilling is you don’t know if the person I’m reaching out for is aware of me. If they even know I exist. It’s this really tearful, heartfelt thing that found its way into one of the best pieces of music the band ever gave me.”

“That’s me in the corner
That’s me in the spot-light
Losing my religion
Trying to keep up with you
And I don’t know if I can do it
Oh no I’ve said too much
I haven’t said enough”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s