All systems go to kill the poor tonight (Dead Kennedys)

Den här veckan ska vi ta tidsmaskinen till 80-talet och jag postar låtar från årtiondet som jag gillar och i vissa fall kanske också har ett minne kopplat till. Om du har egna låtar på temat (vilket du säkert har), skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Dead Kennedys – ”Kill The Poor” (1980)

I början av 80-talet så sprudlade fortfarande punken av energi. Både i Europa och i USA.

Dead Kennedys har jag börjar lyssna på först på senare tid, men jag blir mer och mer imponerad. Deras debutalbum “Fresh Fruit For Rotting Vegetables” är en punk-klassiker. Så också denna låt från albumet.

Det är en satirisk sång där en vision av ett samhälle där fattiga människor har utrotats av en neutron-bomb, målas upp. Den är en modern parallell till Jonathan Swift’s “A Modest Proposal”, där förslaget är att barn till fattiga ska säljas som delikatesser till rika människor.

I båda fallen fanns det människor som missade själva satiren i det hela. Det ska till och med ha funnits fascister som kom till Dead Kennedys spelningar för att de trodde sången var uppriktigt menad och de höll med.

”The sun beams down on a brand new day
No more welfare tax to pay
Unsightly slums gone up in flashing light
Jobless millions whisked away
At last we have more room to play
All systems go to kill the poor tonight
Gonna kill, kill, kill, kill, kill the poor
Kill, kill, kill, kill, kill the poor
Kill, kill, kill, kill, kill the poor tonight”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s