We are homeless (Paul Simon, Ladysmith Black Mambazo)

Den här veckan ska vi ta tidsmaskinen till 80-talet och jag postar låtar från årtiondet som jag gillar och i vissa fall kanske också har ett minne kopplat till. Om du har egna låtar på temat (vilket du säkert har), skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Paul Simon, Ladysmith Black Mambazo – ”Homeless” (1986)

Från en av 80-talets bästa album, “Graceland”!

Albumet vimlar av afrikanska influenser och är till viss del inspelad i Sydafrika. På den här låten mynnar influenserna ut i ett fullbordat samarbete, så pass mycket att de afrikanska inslagen faktiskt tar över.

Paul Simon skrev “Homeless” tillsammans med Joseph Shabalala, sångare i det sydafrikanska bandet Ladysmith Black Mambazo. Samarbetet med Simon öppnade också upp för en internationell karriär för Ladysmith.

Simon säger i dokumentären “Under African Skies” att:

”I was bewitched by Ladysmith Black Mambazo because they were so beautiful. The music was enchanting – it was all a cappella, and it was so beautiful that I was intimidated. They were so good at what they did and it was so contained that I didn’t know at the time how I could possibly fit into their world, and if they wanted me to fit into their world.”

I denna låt står Shabalala för musiken, tagen från en traditionell bröllopsvisa (och orden på Zulu) medan Simon står för de engelska textraderna. Det har ofta tolkats som en protestsång, men Shabalala har sagt att frasen “we are homeless” liknar den fras som används när en Zulu-man friar till sin brud.

”Homeless, homeless
Moonlight sleeping on a midnight lake
Homeless, homeless
Moonlight sleeping on a midnight lake
We are homeless, we are homeless
The moonlight sleeping on a midnight lake
And we are homeless, homeless, homeless
The moonlight sleeping on a midnight lake”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s