He’s got the whole world in his hands (Odetta)

Det lackar ju mot påsk och även om jag har stora problem med vissa element av kristendomen så har jag alltid haft stor respekt för Jesus Krister. När han var uppspikad där på sitt kors så sa han, enligt legenderna, sju sista fraser. Dessa blir vårt tema för veckan. Ni får välja vilka ni vill och tolka dem hur ni vill. Här kommer fraserna (via Wikipedia) 1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Lukasevangeliet 23:34) 2. ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.” (Lukasevangeliet 23:43) 3. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” (Johannesevangeliet 19:26-27) 4. ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). (Markusevangeliet 15:34) (Matteusevangeliet 27:46) 5. ”Jag är törstig.” (Johannesevangeliet 19:28) 6. ”Det är fullbordat.” (Johannesevangeliet 19:30) 7. ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.” (Lukasevangeliet 23:46). Kopplingen kan finnas i titeln, i texten, albumnamnet eller artistnamnet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här!

Odetta – ”He’s Got The Whole World In His Hands (1957)

Fras nummer 7: Fader, i dina händer lämnar jag min ande

Så ger Jesus Krister slutligen upp andan och far upp till sin fader i himlen. Visserligen gör han ett kort återbesök, men han är rätt klar med människornas värld.

Vi har varit inne på denna fader tidigare. Om man läser Bibeln verkar han ha misstänkt mänskliga drag. Det finns en stingslighet, en törst efter blod/offer, en viss lathet. Man kan ju tycka, att om han nu har hela världen i sin hand, så var det väl lite onödigt för att inte säga lätt sadistiskt att göra det här mot sin egen son? Människor förstår sig bättre på blixtar, rejäla översvämningar och byggnader som faller över deras huvuden.

Eller är det någon sorts Frankensteins monster han skapat med människan; inte helt djur men långt ifrån gudomliga, hemlösa, ångestridna och maktgalna?

Handlar allt om överskattning? Här har ni min son, visa nu att ryktena jag hört inte stämmer? Han borde ju då ha fått alla bevis på motsatsen. Villkorslös kärlek och att vända andra kinden… Vi håller för öronen så vi inte hör allt det där som är omöjligt att förstå sig på. När fanskapet fortsätter babbla så spikar vi upp honom. Såklart, vad skulle vi annars göra?

Kanske lät han sin son komma tillbaka för att göra lite sista trollkonster för vildarna (just for a laugh) och sedan drog de båda så långt borta de bara kunde från människorna. Det skulle förklara en del.

Har hela världen i sina händer. Ja, tjena.

Odetta tar sig an denna gamla gospel på ett alldeles utmärkt sätt, med sitt speciella uttryck som har influerat så många efter henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s