Let Jah will be done (Ziggy Marley & the Melody Makers)

Det lackar ju mot påsk och även om jag har stora problem med vissa element av kristendomen så har jag alltid haft stor respekt för Jesus Krister. När han var uppspikad där på sitt kors så sa han, enligt legenderna, sju sista fraser. Dessa blir vårt tema för veckan. Ni får välja vilka ni vill och tolka dem hur ni vill. Här kommer fraserna (via Wikipedia) 1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Lukasevangeliet 23:34) 2. ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.” (Lukasevangeliet 23:43) 3. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” (Johannesevangeliet 19:26-27) 4. ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). (Markusevangeliet 15:34) (Matteusevangeliet 27:46) 5. ”Jag är törstig.” (Johannesevangeliet 19:28) 6. ”Det är fullbordat.” (Johannesevangeliet 19:30) 7. ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.” (Lukasevangeliet 23:46). Kopplingen kan finnas i titeln, i texten, albumnamnet eller artistnamnet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här!

Ziggy Marley & The Melody Makers – ”Jah Will Be Done” (1999)

Fras nummer 6: Det är fullbordat

Jesus Krister befinner sig i sitt dödsögonblick och i det här fallet kommer nog döden som en befrielse. Han hinner ändå säga ett par saker innan han viker hädan, varav denna fras är den första.

Ziggy Marley sjunger också om en sorts fullbordan genom Jah, gud. Rastafarianernas Messias var ju förresten den i högsta grad verkliga personen, och kejsaren av Etiopien, Haile Selassie. En högst ovillig Messias, kan man kanske säga.

Bob Marleys äldsta son Ziggy är väl den som har lyckats bäst med musiken själv. Han har gjort en hel del som är riktigt bra, tycker jag. Även om han förstås alltid kommer befinna sig i skuggan av sin gigant till far.

”Let Jah will be done
Oh, let Jah will be done
Let Jah will be done
Just like the morning sun
Stop your war and stop your cruelness
This Yah judgment a go really dread”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s