Mother, you had me but I never had you (John Lennon)

Det lackar ju mot påsk och även om jag har stora problem med vissa element av kristendomen så har jag alltid haft stor respekt för Jesus Krister. När han var uppspikad där på sitt kors så sa han, enligt legenderna, sju sista fraser. Dessa blir vårt tema för veckan. Ni får välja vilka ni vill och tolka dem hur ni vill. Här kommer fraserna (via Wikipedia) 1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Lukasevangeliet 23:34) 2. ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.” (Lukasevangeliet 23:43) 3. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” (Johannesevangeliet 19:26-27) 4. ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). (Markusevangeliet 15:34) (Matteusevangeliet 27:46) 5. ”Jag är törstig.” (Johannesevangeliet 19:28) 6. ”Det är fullbordat.” (Johannesevangeliet 19:30) 7. ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.” (Lukasevangeliet 23:46). Kopplingen kan finnas i titeln, i texten, albumnamnet eller artistnamnet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här!

John Lennon – ”Mother” (1970)

Det är lätt att känna med Maria, med sin son förnedrad och döende där uppe på sitt kors. Det kanske inte blir bättre när den älskade sonen säger att hon ska glömma honom och ta sig en annan son.

Men det finns också mödrar som själv spikar upp sina söner på korset, även om det kanske inte var uppsåtet. Mycket talar för att John Lennon aldrig riktigt kom över att först hans far försvann och sedan hans mor lämnade honom till en moster för att skapa sig ett liv med en annan familj.

John Lennon ska ha gått direkt från terapisoffan in i studion för att spela in den här låten. Det tror jag på. Det finns en desperation, smärta och saknad i rösten som inte går att förställa.

Att sången inleds med kyrkklockor gör den ju än mer passande en sådan här vecka.

”Mother, you had me but I never had you
I wanted you,
You didn’t want me
So I, I just got to tell you
Goodbye goodbye”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s