Vi är på väg till paradiset (Eldkvarn)

Det lackar ju mot påsk och även om jag har stora problem med vissa element av kristendomen så har jag alltid haft stor respekt för Jesus Krister. När han var uppspikad där på sitt kors så sa han, enligt legenderna, sju sista fraser. Dessa blir vårt tema för veckan. Ni får välja vilka ni vill och tolka dem hur ni vill. Här kommer fraserna (via Wikipedia) 1. ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” (Lukasevangeliet 23:34) 2. ”Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.” (Lukasevangeliet 23:43) 3. När Jesus såg sin mor och bredvid henne den lärjunge som han älskade sade han till sin mor: ”Kvinna, där är din son.” Sedan sade han till lärjungen: ”Där är din mor.” (Johannesevangeliet 19:26-27) 4. ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). (Markusevangeliet 15:34) (Matteusevangeliet 27:46) 5. ”Jag är törstig.” (Johannesevangeliet 19:28) 6. ”Det är fullbordat.” (Johannesevangeliet 19:30) 7. ”Fader, i dina händer lämnar jag min ande.” (Lukasevangeliet 23:46). Kopplingen kan finnas i titeln, i texten, albumnamnet eller artistnamnet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här!

Eldkvarn – ”Bröllopssång” (2008)

Jesus Krister hänger där på sitt kors, med många timmars lidande kvar att uthärda och han vänder sig till rövaren/olycksbrodern bredvid sig och säger: “redan idag ska du vara med mig i paradiset”.

Eldkvarn och Plura är också på väg dit, eller? Plura återkommer ofta till det här med sina problem med spriten och det höga priset för att ge efter för sina lustar, och ändå att välja att göra just det. Som han sjunger i “Blues för Bodil Malmsten” – “man kan ha hur kul som helst i det här livet, om man är beredd att betala priset”.

Det är väl paradiset som hägrar, där bakom nästa rus, bakom nästa erövring. Men kanske är det just en hägring det är?

I det här första spåret på albumet så refereras till alla låtar på ”Hunger hotell”.

”Det finns ett hus söder om midnatt
På skylten står: Hunger Hotell
Och vi är på väg till Paradiset
Vi är sommarnattens barn ikväll
Jag ser min barndoms gator
Men jag är inte hemma än
Det kan inte va långt kvar
Jag är i skymningen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s