On a wednesday (Elvis Costello & The Attractions)

Den här veckan handlar det om veckodagarna, alternativt en anknytning till den gud som gett dagen sitt namn. Måndag och månens dag. Uppkallad efter den fornnordiska guden måne. Antingen postar ni en låt som nämner måndag eller någon som har anknytning till månen. Tisdag och Tyr. Krigsgudens dag. Antingen postar ni en låt som nämner tisdag eller en låt som har anknytning till krig. Onsdag och Odens dag. Oden har två korpar, som heter Hugin och Munin. Antingen postar ni en låt som nämner onsdag eller en låt som har anknytning till korpar. Torsdag och tors dag. Tors hammare kan framkalla åska. Antingen postar ni en låt som nämner torsdag eller en låt som har anknytning till åska och blixt. Fredag och Frejas dag. Freja är fruktbarhetsgudinnan. Antingen postar ni en låt som nämner fredag eller en låt som har anknytning till sexualitet och fruktbarhet. Lördag och lögardagen. Har fått sin namn efter den fornsvenska traditionen att bada på denna dag. Antingen postar ni en låt som nämner lördag eller en låt som har anknytning till att bada (i bokstavlig eller symbolisk mening). Söndag eller Sols dag. Antingen postar ni en låt som nämner söndag eller en låt som har anknytning till sol. Posta i ordning! Lägg gärna till dina egna låtar på den gemensamma spellistan här!

Elvis Costello & The Attractions – ”Wednesday Week” (1980)

Nu är vi inne på de två svåraste dagarna för att hitta låtar med veckonamn (onsdag och torsdag), tur att korparna och åskan finns då! Alla mina påtänkta hade rykt här på morgonen. Men jag behövde inte gräva så djupt ändå.

Här visar Elvis Costello sin punkiga sida. Han hinner med mycket på två minuter, en massa ord och en tydlig tempoväxling. Låten verkar handla om ett svek. En kvinna vars kärlek både brinner och slocknar snabbt. ”Wednesday week” betyder i det här sammanhanget onsdag om en vecka, alltså en nära framtid.

”The movies save on conversation
And the TV saves on sight
We met in a head-on collision
So I would say our chances would be slight
You can lead and I will follow
See us dancing cheek to cheek
You’ll remember me tomorrow
But you won’t give a damn by Wednesday Week”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s