Det är tisdag morgon, det är tyst och kallt (Ulf Lundell)

Den här veckan handlar det om veckodagarna, alternativt en anknytning till den gud som gett dagen sitt namn. Måndag och månens dag. Uppkallad efter den fornnordiska guden måne. Antingen postar ni en låt som nämner måndag eller någon som har anknytning till månen. Tisdag och Tyr. Krigsgudens dag. Antingen postar ni en låt som nämner tisdag eller en låt som har anknytning till krig. Onsdag och Odens dag. Oden har två korpar, som heter Hugin och Munin. Antingen postar ni en låt som nämner onsdag eller en låt som har anknytning till korpar. Torsdag och tors dag. Tors hammare kan framkalla åska. Antingen postar ni en låt som nämner torsdag eller en låt som har anknytning till åska och blixt. Fredag och Frejas dag. Freja är fruktbarhetsgudinnan. Antingen postar ni en låt som nämner fredag eller en låt som har anknytning till sexualitet och fruktbarhet. Lördag och lögardagen. Har fått sin namn efter den fornsvenska traditionen att bada på denna dag. Antingen postar ni en låt som nämner lördag eller en låt som har anknytning till att bada (i bokstavlig eller symbolisk mening). Söndag eller Sols dag. Antingen postar ni en låt som nämner söndag eller en låt som har anknytning till sol. Posta i ordning! Lägg gärna till dina egna låtar på den gemensamma spellistan här!

Ulf Lundell – ”Tisdag morgon” (1978)

En av Lundells finaste, i min värld.

Större delen av tiden är det tisdag morgon i november. Man går och väntar. Något har redan hänt eller också händer det senare. Minnena jagar en och därute (eller därinne) är det grådaskigt.

Lundell fångar det så perfekt. Snön som far på älvens is, de mörka bergen som tiger och de korta dagarna. Längtan tillbaka till något som aldrig var bra men ändå var liv.

”Det är tisdag morgon, det är tyst och grått
Snön far på älvens is, fyra grader kallt
Nere på vägen, en och annan bil
Dom mörka bergen tiger ännu
Dom nakna träden likaså
Det är tisdag morgon
Snart så blir det kväll
Än en dag flyr sin kos
Och vinden vilar stilla”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s