Jag kan sakna dig än (Iris Viljanen)

Denna vecka hyllar vi våra vänner husdjuren. Med husdjur menas vanliga husdjur som hund, katt och hamster och så vidare. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Iris Viljanen – ”Mercedes” (2016)

Den här veckan tar jag en smal väg. Jag kommer koncentrera mig på katter och på sångerskor som sjunger på svenska.

Själv är jag definitivt mer hundmänniska än kattmänniska, vilket till stor del har att göra med min pälsdjursallergi som av någon anledning retas av katter men brukar klara hundar. Men jag lockas av katternas nyckfullhet och frihetslängtan, och förstås den där graciösa smidigheten.

Det här är en naturlig plats att börja på. Med Iris Viljanen och hennes fina, och sorgliga, sång om katten Mercedes. Särskilt mellan ett djur och ett barn kan banden blir väldigt starka. Sorgen när ett älskat husdjur dör kan vara lika stor som när en människa dör. Jag tycker att Iris skildrar detta på ett känsligt och vemodigt sätt i denna sång.

“Taxin hade hittat en kattunge på vägen
Jag ville så ha den
Men sa av gammal vana att den nog skulle till grannen
Brorsan fick övertala dem
Och snart sov den på magen
Men jag kan sakna dig än”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s