Oh mother, dear mother, no need for distress (Nina Simone)Denna vecka delar vi låtar som handlar om föräldrar, eller om att vara förälder. Antingen passar låten in på temat, mendet är också godkänt med låtar som helt enkelt nämner mamma, pappa, son, dotter eller synonymer till dessa. Kopplingen kan finnas i artist, låttitel, text eller albumtitel. Skriv gärna en förklaring om kopplingen inte är uppenbar. Lägg gärna till dina egna låtar på den gemensamma spellistan här

Nina Simone – ”Go Limp” (1964)

På den här låten från livealbumet ”In Concert” kan man verkligen få en känsla för hur det var att se en konsert med Nina. Hon lämnar mycket utrymme för improvisation, retas med publiken, skrattar, kommer av sig helt och räddar det genialt.

Låten i sig är en bearbetning av en protestsång av Alex Comfort. Från en början handlade den om en protestmarsch mot kärnvapen men Simone skriver om den så den handlar om medborgarrättsrörelsen.
NAACP var organisationen ”The National Association for the Advancement of Colored People”.
Mamman är (med allt fog ska det visa sig) orolig för att dottern ska utsättas för ”frestelse” under protestmarschen. Sången är en dialog mellan mor och dotter.

”Oh mother, dear mother
No need for distress
For the young man has left me
His name and address
And if we win
Tho’ a baby there be
He won’t have to march
Like his da-da and me”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s