Well, what in the world, women in black (R.E.M.)

Veckans tema är ”Svart eller Vitt”. Då menat som färger. Svart eller Vitt ska finnas med i artistnamn, titel, låttext eller albumtitel. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

R.E.M – ”Just a Touch” (1986)

Vi kastar oss in i R.E.M.:s lite mystiska värld innan de stora framgångarna kom. Jag har alltid gillat denna medryckande låt, där Stipe verkligen tar ut svängarna, men aldrig fattat ett dyft av vad den handlar om. Men nu jävlar har jag nog hittat svaret!

Även om den finns med på albumet “Lifes Riches Pageant” från 1986 så är det en av de låtar som bandet skrev allra först. På deras första spelning 1980 så framförde de denna låt.
Sedan har jag nu läst på flera olika håll att den här låten ska handla om Elvis Presleys död. Michael Stipe var ett stort fan av Elvis som barn och han var tonåring när Elvis dog. Det förklarar en del, till exempel kvinnorna i svart och att personerna i sången får höra vad som hänt på olika sätt.

Titeln och öppningsraden får också sin förklaring. Samma dag som Elvis dog skulle en Elvistolkare uppträda på en restaurang i St. Louis. Han hade missat den stora nyheten och blev helt perplex av att möta en publik som helt och hållet bestod av kvinnor klädda i svart. Texten på affischen till uppträdandet, som den tonårige Michael såg, var: ”Is it Elvis? …or just a touch?”

”Well, what in the world, women in black
Don’t you remember, send us back
A day in the life, well, nobody laughed
Look to the days, how long can this last?
Kevin heard it on the radio
Hugh informed word of mouth
Carla read it in the news
Caught it all, just a touch”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s