Just some Joseph looking for a manger (Leonard Cohen)

Det lackar mot Jul. Det har kommit att bli en helg som präglas av kommers och stress, men som vi alla vet har den sitt ursprung i ett föreställningen att det föddes en speciell liten pojke i ett stall i Betlehem för mer än 2000 år sen. Veckans tema är ”Julkrubban”. Det handlar om låtar eller artister som kan kopplas till någon av de som anses ha varit på plats under eller strax efter Jesu födelse i det där stallet. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Leonard Cohen – ”The Stranger Song” (1967)

De bibliska referenserna duggar tätt i Cohens texter. Här är en av de mest kända från ”The Stranger Song” på hans debutalbum. Liknelsen med Josef som letar efter en krubba har nog framför allt tolkats som människans sökande efter Gud.

Men Cohens universum är komplext och det här är nog en av hans mer gåtfulla sånger. Det kan handla om opålitliga män, missbrukare, att spela kort, ett destruktivt förhållande, att vara en främling i världen, att söka efter Gud. Eller allt på samma gång.

Men säkert är att Josef anses ha varit med vid krubban. Han verkar också ha trott blint på änglarna och sin hustrus jungfrufödsel. Blåögd eller upplyst?

”You find he did not leave you very much
Not even laughter
Like any dealer he was watching for the card
That is so high and wild
He’ll never need to deal another
He was just some Joseph looking for a manger
He was just some Joseph looking for a mängder”

En reaktion till “Just some Joseph looking for a manger (Leonard Cohen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s