Jag är vad jag är, en landsortsgrabb (Eldkvarn)

Denna vecka frågar vi oss vad som hände sen. Det kan antingen vara vad som var FÖRE eller vad som blev EFTER. Det kan till exempel vara en totalt okänd gitarrist som sen kommer med i ett band som slår igenom. Det kan vara superheta megakändisen som sen plötsligt försvinner från rampljuset och gör något annat. Lägg gärna till egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Eldkvarn – ”Landsortsgrabb” (1986)

Vad hände mellan det ganska bedrövliga albumet Ny klubb 1984 och den fina Utanför lagen 1986 som sedan skulle följas av två absoluta mästerverk?

Vi börjar i London, dit Eldkvarn rest 1984 för att spela in Ny klubb, första skivan på storbolaget EMI. Plura är rejält nerkörd.

Han berättar själv i en tidningsintervju:

– Jag var mest inne på kokainmissbruk och alkohol. Carla och Tony fick göra skivan medan jag festade och söp bort mig på stan. Jag ville vara som Keith Richards, men det funkade inte.

Som tur var slog insikten ner i Plura att han måste bryts med sitt nedbrytande liv. Han isolerade sig under sommaren 1985 på Hasselö i Tjusts skärgård och skrev låtarna till Utanför lagen.

Och redan i den här första låten på albumet hör man att något hänt. Istället för att försöka vara Keith Richard så börjar Plura nu bejaka sin bakgrund, en vanlig grabb från landet utanför Norrköping.

”Jag sjöng i stan’s bästa band
Jag & min bror, Gunnar & Kjella
Jag står här än med gitarren i hand
Det är svårt att säja, svårt att säja
Kalla mej – Landsortsgrabb
Jag är vad jag är – Landsortsgrabb
Där blev jag kär – Landsortsgrabb”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s