Jag ser den gräddgula färgen, den moderna men diskreta (Lars Winnerbäck)

Gult kan symbolisera många saker; som solsken, glädje, guld, värme, honung och optimism. Men gult kan också symbolisera försiktighet, som den svartvita varningstejpen vid olika avsatser. Den här veckan temat alltså färgen gul! Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Lars Winnerbäck – ”Söndermarken” (2003)

Den här veckan kommer jag (förutom det gula) att fokusera på svenska artister och hösten. Nu ska vi förbereda oss för mörkret, ner i moll och melankoli!

Jag är van vid att gömma att jag länge och tidvis intensivt lyssnat på Winnerbäck och fått ut mycket av det. Men nu är det slut med att gömma sig. Liksom Kent lyckas Winnerbäck hitta en melankolisk folkhemsåder och vara ganska ”svår” men ändå nå ut till massorna.

Här har vi Winnerbäcks stora ögonblick. En skildring av en uppväxt i ett litet samhälle som väldigt många kan relatera till. Med knivskarpa bilder av halvhjärtad husmanskost, nyponbuskar, tandläkarväder och skolans korridorer klockan fyra i oktober. Färgen gult återkommer, underförstått i höstens färger och direkt i de brandgula stolarna som staplas på varandra och den ”gräddgula färgen, den moderna men diskreta”. Och över allt hägrar denna brinnande längtan ut och bort, till något annat, till där livet är ”på riktigt” .

”Jag ser den gräddgula färgen
Den moderna men diskreta
En helhet för det enkla
Bara fälla upp och skruva
Men ändå alltid nåt
som ville jaga och förvirra
Nåt som inte var Ikea
Nåt som inte hade lösningen
i kanten

Jag hör det inrökta ljudet
från en replokal vid tågstation
Bland speditionslokaler
och bortglömda depåer
Det stumma, dova skinnet
och basen som darrar i gallret
och glaset och det doftar
just som asfalt gör
om hösten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s