Bland sjöfågel och minnen ser jag dina blonda lockar falla över mig (Eldkvarn)

Gult kan symbolisera många saker; som solsken, glädje, guld, värme, honung och optimism. Men gult kan också symbolisera försiktighet, som den svartvita varningstejpen vid olika avsatser. Den här veckan temat alltså färgen gul! Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Eldkvarn – ”Höstens guld” (1984)

Eldkvarn och Plura sakta på väg upp ur en ganska djup formsvacka. Den här låten pekar fram mot de fantastiska albumen ”Himmelska dagar” (1986) och ”Kungarna från Broadway” (1987). ”Barbariets eleganter” är väl annars inget album jag ofta återvänder till.

Sofia Karlsson har för övrigt gjort en fin cover av den här.

Texten är mycket bra, tycker jag. Höstens natur och färger (varav färgen gul är väldigt centralt) kopplas samman med en kärlek som kanske håller på att gå förlorad. I min bok är Plura, när han får till det, den bästa textförfattaren i Sverige. I skarp konkurrens med Ola Magnell (som är mycket jämnare). När blonda lockar nämns går tankarna osökt till en speciell kvinna…

”I ett hav där ingen ser mig
Som en sten på vattenspegeln
Ser jag dagarna fly bort
Och skymningar falla

Bland kråkorna på himlen
Bland sjöfågel och minnen
Ser jag dina blonda lockar falla över mig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s