We didn’t light it but we tried to fight it (Billy Joel)

Den här veckan fokuserar vi på låtar som har traditionell vers och refräng. Det är ju ofta meningen att refrängen ska vara låtens höjdpunkt. Men det är inte alltid så. Den här veckan ägnar jag åt låtar där verserna är bättre än själva refrängen (i mitt tycke). Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Billy Joel – ”We didn’t start the fire” (1989)

Egentligen är det ganska briljant. I verserna räknar Billy Joel upp olika händelser i i USA:s historia mellan åren 1949 och 1989. I ett hiskeligt tempo. Den har till och med används i historieundervisningen i amerikanska skolan.

Men så kommer den där refrängen som man kanske står ut med till en början men mot slutet av låten börjar ett lätt illamående smyga sig på (åtminstone hos mig). Det hela blir också något sorts försvarstal för fyrtiotalisterna, typ ”ingenting av det där var vårt fel”. Sure…

Rosenbergs, H-bomb, Sugar Ray, Panmunjom
Brando, ”The King and I” and ”The Catcher in the Rye”
Eisenhower, vaccine, England’s got a new queen
Marciano, Liberace, Santayana goodbye
We didn’t start the fire
It was always burning
Since the world’s been turning
We didn’t start the fire
No we didn’t light it
But we tried to fight it

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s