Genre: Dra-åt-helvetelåtar (Lily Allen)

Den här veckan utforskar vi olika genrer. Det kan vara både genrer som finns (som blues) och egna påhittade genrer (som fruktlåtar). Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Lily Allen – ”Fuck You” (2009)

Alla borde skapa en sådan spellista för att avreagera sig med. Ett bra alternativ till att slå någon på käften, eller ”lyncha” någon i sociala medier.

Genren är såklart spretig och subjektiv men enligt min mening ska det finnas en tydlig måltavla och nyanser är inte intressanta här. Inga å ena sidan, å andra sidan. Bara ett tvärsäkert och rasande: ät gräs idiot/idioter!

Många av låtarna som tillhör den här kategorin handlar om att ha blivit dumpad eller illa behandlad i ett förhållande. En gammal klassiker är ju ”I will survive” av Gloria Gaynor. Men det kan också vara ett politiskt ”fuck you”, som i Mississippi Goddam (som jag delade igår). Eller riktat till en förälder, som Martha Wainwrights kärleksfulla hyllning till sin far: ”Bloody mother fucking asshole”.

Det finns gott om människor som gjort sig förtjänta att bli önskade dit pepparn växer.

Men varför vara subtila? Det är fredag och vi vräker på med en riktigt populär dra-åt-helvete-låt framförd med sväng och gott humör. Lily Allen med låten som för enkelhetens skull heter ”Fuck you”! Om jag förstår det rätt är den riktad till ”hatarna” därute. Alltså en hatlåt till hatarna!

”Look inside
Look inside your tiny mind
Now look a bit harder
‘Cause we’re so uninspired
So sick and tired of all the hatred you harbor

So you say
It’s not okay to be gay
Well, I think you’re just evil
You’re just some racist who can’t tie my laces
Your point of view is medieval

Fuck you (fuck you)
Fuck you very, very much
‘Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So, please don’t stay in touch”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s