Genre: Freedom songs (Nina Simone)

Den här veckan utforskar vi olika genrer. Det kan vara både genrer som finns (som blues) och egna påhittade genrer (som fruktlåtar). Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Nina Simone – ”Mississippi Goddam (1964)

I en bredare betydelse rymmer såklart denna genre ett brett spektrum av sånger som på något sätt berör frihet.

Men jag är ute efter en mer snäv betydelse – nämligen sånger som sjungits av de aktiva i medborgarrättsrörelsen i USA. De här sångerna fungerade som en samlande kraft för den svarta befolkningen och som ett sätt att samla sig och kommunicera när orden inte räckte till.

”We shall overcome” och ”Oh, freedom” är kända exempel. ”A change is gonna come” av Sam Cooke kan också räknas hit.

Och så har vi Nina Simone förstås. ”Mississippi goddam” ska helst ses i sitt liveutförande. Hon skrev låten på mindre än en timme och det var en reaktion på mordet på medborgarrättskämpen Medgar Evers i Mississippi och ett bombattentat i Alabama där fyra svarta barn dog.

När Simone de första gångerna sjöng den live var det med bubblande raseri och återhållen sorg. Känns fortfarande som en käftsmäll. En väldigt viktig och välförtjänt sådan till det ”vita” samhället” (som än idag är något av världsmästare i strutsteknik)!

”Yes you lied to me all these years
You told me to wash and clean my ears
And talk real fine just like a lady
And you’d stop calling me Sister Sadie

Oh but this whole country is full of lies
You’re all gonna die and die like flies
I don’t trust you any more
You keep on saying ‘Go slow!’
‘Go slow!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s