(Please, help me, please) find my harborcoat (R.E.M.)

Den här veckan postar jag bara låtar vars titel är ett ord. BARA ETT ORD! Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

R.E M. – ”Harborcoat” (1984)

Jag börjar svaja när det gäller vilket album som jag anser vara gruppens bästa. Har länge sagt ”Automatic for the people”. Men tusan om inte Reckoning, där denna är öppningsspåret, är snäppet vassare. Här är ju också mystiken intakt och den musikaliska inramningen mer komplicerad (mindre mainstream) än senare.

Jag har lyssnat mycket på den här under ändlösa promenader i övergången från tonår till ung vuxen. Har alltid gillat känslan i den här låten. Sedan är det fint hur de andra medlemmarna sjunger stämsång med Stipe.

Och vad den handlar om? Ja, det är ofta svårt att dechiffrera Stipe vid denna tid. Han ska själv under någon konsert ha sagt att sången är en omskrivning av Anne Franks dagbok. Lenin nämns i början och det finns också andra tecken som pekar mot att den kan handla om någon som lever under förtrycket under den kommunistiska diktaturen.

“(Please help me, please) Find my harbor coat
(Harborcoat is long away)
Can’t go outside without it
(Harborcoat is gone, woah-woah-woah-woah)
(Please help me, please) Find my harbor coat
(Harborcoat is long away)
Can’t go outside without it
(Harborcoat is gone, woah-woah-woah-woah)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s