There’s nobody left, everyone’s gone to the moon (Nina Simone)

Veckans tema är UKRAINE. Jag vill på detta sätt stödja ett land i krig genom att den här veckan fokusera på landets namn, på engelska för att få fler bokstäver. Till saken: varje dag ska låtarna börja på en ny bokstav hämta från just UKRAINE. Måndag – alla låtar börjar på U, tisdag – K, onsdag – R, torsdag –A, fredag – I, lördag – N och söndag – E. Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Nina Simone – “Everyone’s Gone To The Moon” (1969)

Nina har förstås en sång för allt, här en cover från fina Nina Simone & Piano. Dessutom börjar den på rätt bokstav.

Ja, vad ska vi göra när allt ser för dystert ut, fly någon annanstans kanske? Varför inte månen? Eller någon virtuell värld? Men när allt färre lever i samma verklighet, så är fältet öppet för maktgalna diktatorer och samvetslösa beslutsfattare och vägen till katastrofen är utstakad.

Från början skrevs och spelades låten in av den brittiska singer-songwritern Jonathan King. Det var hans debutsingel och den nådde stora framgångar på listorna. När låten skrevs så hade människan ännu inte varit på månen, men just 1969 när Ninas version kom ut så var det dags. Och en tolkning av låten kan vara: vad fan ska vi på månen att göra när vi har skapat så stora problem för oss själva på den här planeten?

”Streets full of people all alone
Roads full of houses, never home
A church full of singing out of tune
Everyone’s gone to the moon
Eyes full of sorrow, never wet
Hands full of money, all in debt
Sun coming out in the middle of June
Everyone’s gone to the moon
You see a long time ago, life had begun
Everyone went to the sun”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s