I come to wish you an unhappy birthday (The Smiths)

Veckans tema är UKRAINE. Jag vill på detta sätt stödja ett land i krig genom att den här veckan fokusera på landets namn, på engelska för att få fler bokstäver. Till saken: varje dag ska låtarna börja på en ny bokstav hämta från just UKRAINE. Måndag – alla låtar börjar på U, tisdag – K, onsdag – R, torsdag –A, fredag – I, lördag – N och söndag – E. Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

The Smiths – ”Unhappy Birthday” (1987)

Ja, med tanke på temat kan vi väl tillägna denna Putin. Med det undantaget att jag faktiskt inte skulle känna mig ens lite sorgsen om han skulle dö. Vet inte när du fyller år, rötägg! Men jag önskar dig en olycklig födelsedag! Eller ännu bättre, att den inte kommer alls…

En ”catchy” refräng döljer inte det faktum att det här är en riktig hatlåt, någon som är dumpad önskar sitt ex en riktigt olycklig födelsedag. Oklart om den har någon verklighetsbakgrund, men eftersom jag vet hur den gode ”Mozzie” funkar vid det här laget så skulle jag nog tro det.

Enligt Songfacts har Johnny Marr sagt att det här är en av hans favoritlåtar med gruppen:

”The music, what’s going on between Andy’s bass and my guitar, is one of the things I still hold up as being unique and no one else has ever done quite done,” he explained. ”Only we could play it and only Morrissey could sing it.”

”I’ve come to wish you an unhappy birthday
I’ve come to wish you an unhappy birthday
‘Cause you’re evil
And you lie
And if you should die
I may feel slightly sad
But I won’t cry
Loved and lost
And some may say
When usually it’s nothing
Surely you’re happy
It should be this way
I say no, I’m gonna kill my dog
May the lines sag, the lines sag heavy and deep tonight”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s