In the house that Jack built (Aretha Franklin)

Den här veckan är det låtar om fiktiva figurer som gäller. Det kan vara personer/gestalter/väsen från litteratur, mytologi, film/tv, musik, spel till exempel. Det kan alltså både vara namngivna individer (typ Näcken, Dorian Gray, madame Bovary) eller mer generella (typ sjöjungfru, gröna män från rymden, spöke). Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Aretha Franklin – ”The House That Jack Built” (1969)

Aretha är som vanligt kraftfull i denna sång om ånger. Kvinnan har inte förstått hur viktig mannen är i sitt liv förrän hon har behandlat honom illa och förlorat honom. Nu går hon omkring i resterna av deras gemensamma hem, som han byggde upp för dem.

Men själva uttrycket ”The House That Jack Built” är hämtad från en gammal brittisk ”nursery rhyme” av typen råttan på repet. ”This is the rat/That ate the malt/That lay in the house that Jack built” osv. Det handlar inte direkt om Jack och hans hus utan om hur andra människor, djur och saker liksom är kopplade dit.

Lite som i Arethas sång där kvinnans förlorade kärlek och lycka mer har en indirekt koppling till huset som Jack byggde.

”There was the fence that held our love (yes it was)
There was the gate that he walked out of
This is the heart that is turned to stone (yes it is)
This was the house, but it ain’t no home
This is the love that I once had
In a dream that I thought was love
In the house that Jack built (the house that Jack built)
I’m gon’ remember this house”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s