‘Cause the city’s dying and they don’t know why (Nina Simone)

Temat denna vecka är enkelt: inga kärlekslåtar. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Nina Simone – “Baltimore” (1978)

En sång av Randy Newman som väckte en hel del uppståndelse i hans egen version. Detta eftersom den visar upp en mindre smickrande bild av staden Baltimore som han själv inte växt upp i och sannolikt inte visste särskilt mycket om.

Han har själv erkänt senare:

”I didn’t feel good about that. [Laughs] I think people in Baltimore who objected to that song had a real good case because I didn’t know anything about it.”

Albumet “Baltimore” var det första albumet som Simone hade gjort på fyra år och brukar betrakta som hennes sista riktiga mästerverk. Hon gjorde mycket bra efter också men karriären dalade och det blev mer ojämnt. Men själv var hon missnöjd med albumet, som hon ansåg låg utanför hennes kontroll, alltifrån låtval till produktion.

Hon gör en reggae-influerad version av Newmans låt. Jag tycker om originalet också men föredrar Simones version alla dagar. Bilderna av den döende staden får en helt annan tyngd hos henne.

“And the people hide their faces
And they hide their eyes
‘Cause the city’s dyin’
And they don’t know why
Oh, Baltimore
Ain’t it hard just to live?
Oh, Baltimore
Ain’t it hard just to live?
Just to live”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s