He’s a rebel ‘cause he never ever does what he should (The Crystals)

Det jäser lite överallt. Missnöjet breder ut sig. Jag gör en undersökning av allt från tonårsuppror till statskupper. Till och med treårstrots godkänns även om det musikaliska utbudet i den subgenren kan vara magert. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

The Crystals – ”He’s A Rebel” (1962)

Här har vi en rebell, en figur som i sig naturligtvis personifierar veckans tema!

Skriven av framgångsrike låtskrivaren Gene Pitney, speciellt för The Crystals, och producerad av självaste Phil Spector.

Bisarrt nog är det inte tjejerna i The Crystals som sjöng på låten utan The Blossoms. The Crystals var långt borta vid inspelningstillfället och Spector hade bråttom (för han var övertygad om att det skulle bli en hit). Han hade rätt, den placerade sig högst upp på listorna.

Det upptäcktes förstås till slut, men blev ingen större skandal. Producenterna på den tiden var kända för att byta ut sina musiker efter omständigheterna som uppstod. En ful baksida av det hela var att medlemmarna i The Blossoms fick ynkligt betalt med tanke på hur framgångsrik låten blev. Inte heller The Crystals blev rika på den för den delen (de övade snart in den som en del av sin repertoar). Den som håvade in pengarna var förstås Phil själv.

Dee Dee Kenniebrew, som var medlem i The Crystals, har berättat (i The Daily Express Saturday Magazine, 2007):

”The Crystals’ first hit in the UK was ‘He’s A Rebel,’ but we didn’t sing it. When we rehearsed it we hadn’t particularly liked it. Also, we’d already had two hit records in the States, plus an album, yet we still hadn’t been paid. Phil Spector probably thought we were giving him too much hassle about money, so he got a studio group to record the song. Unfortunately, our first manager didn’t get us a good contract and Spector was able to use the group’s name.”

“When he holds my hand, I’m so proud
‘Cause he’s not just one of the crowd
My baby’s always the one to try
the things they’ve never done
And just because of that, they say
He’s a rebel and he’ll never ever be any good
He’s a rebel ‘cause he never ever does what he should
But just because he doesn’t do what everybody else does
That’s no reason why I can’t give him all my love”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s